5

mrt

yogaboek
In Sport \ Yoga

Passiescore:

Klaar voor ‘n lesje yoga?

Door Redactie

Je kent het vast wel: een vriendin van je vertelt nog nooit zo ontspannen te zijn geweest sinds ze een maandje terug begonnen is met yoga. Huh? Denk je. Ontspannen? En ondertussen flitsen er beelden door je hoofd van op hun hoofd balancerende en in moeilijke houdingen gewrongen yogi’s. En toch lijkt er iets van waarheid in haar opmerking te zitten. Je hebt je vriendin nog nooit zo relaxt gezien. Tijd voor een onderzoekje naar haar yogalesjes, want wat doe je eigenlijk tijdens zo’n zen-uurtje?

Om te beginnen is er niet één soort yoga. Daar begint het mee: de keuze voor de soort die jou optimaal onthaast en de stress uit je lichaam haalt. Komt er ook nog bij dat yoga je helpt om soepel en sterk te worden. Je kunt kiezen uit minder en meer intensieve yogavormen. En je bent niet alleen, want ruim 600.000 Nederlanders doen aan een vorm van yoga!

De kans is groot dat je vriendin aan Hatha yoga doet. Dit is namelijk de meest beoefende vorm in Nederland. Het is een combinatie van lichaamsoefeningen (asana’s) en ademhalingsoefeningen (pranayama). De voordelen:

+ versterken van spieren en gewrichten
+ bevordering van concentratie en ontspanning
+ in het dagelijks leven ben je rustiger en energieker

Bikram yoga is een yogavorm met een vaststaande serie van 26 yogahoudingen die je in 90 minuten uitvoert. Dit gaat in een vaste volgorde en op dezelfde manier beoefend. Bikram yoga is speciaal omdat de klassieke oefeningen worden uitgevoerd in een speciaal daarvoor verwarmde ruimte, zo’n 38 tot 40 graden Celsius. De voordelen:

+ warmte zorgt voor flexibiliteit en het voorkomen van blessures
+ zweten reinigt het lichaam

Ashtanga of vinyasa yoga lijkt wat op hatha yoga. Een klein verschil zit hem in de meer vloeiende bewegingen van ashtanga of vinyasa yoga. Vinyasa betekent in het Sanskriet dan ook ‘doorstroming’. De houdingen samen zijn meer vloeiend aaneengeschakeld.

Poweryoga is qua oefeningen niet te onderscheiden van ashtanga of vinyasa yoga. Het enige verschil is dat bij poweryoga de volgorde van oefeningen niet vaststaat. Door een yogadocent kan zelf worden bepaald aan welke oefeningen een yogaklas toe is en daarop een afwisselend programma samenstellen.

yogaboek

Ben je er klaar voor? Nu weet je tenminste waar je aan begint voordat je je door je vriendin laat meeslepen naar haar yogaklasje.

Door: Iris Kouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.