28

jun

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
In Beauty \ Haar

Passiescore:

French Braid Bun

Door Mariska Veerman

Met warm weer vind ik het heerlijk om mijn haar omhoog te dragen. Bijvoorbeeld in de ‘French Braid Bun’. Of om het lekker simpel te zeggen: een vlecht en een knotje. Het is een heel fijn kapsel omdat het al je haar uit je nek haalt en dus heerlijk koel is. Ikzelf heb dit kapsel gedragen op de bruiloft van één van mijn beste vriendinnen en kreeg erg veel complimentjes en vragen of ik ervoor naar de kapper was geweest. Niet dus, en eigenlijk vond ik het best makkelijk te maken ook. Ik ben zelf helemaal niet zo enorm vaardig met haren en er geldt dus echt: als ik het kan, kan jij het ook 😉

Mijn haren zijn lang, vol en dik. Het is een beetje in laagjes geknipt en mijn voorpartij is wat korter dan achter, maar kan wel in een staart gedragen worden. Ik kan me voorstellen dat bij zeer fijn en korter haar de kapsels die ik doe dus ook wat moeilijker uitvoerbaar zijn. Maar met wat hulp van extra schuifspeldjes en haarproducten je dit prima kunt doen. En onthoud: wat losse plukjes zijn niet slordig maar speels!

Frenchbraid1

Dingen die je nodig hebt:

  • Een borstel
  • Een (verdeel)kam
  • Twee elastiekjes, bij voorkeur zonder een metalen deel omdat dit metaal je haar kan beschadigen.
  • Schuifspeldjes
  • Haarspray en een verstevigend product zoals mousse, volumizing spray o.i.d.
  • Haardecoratie
  • Eventueel de Zenner Speedy Twister voor de knot
  • Eventueel een grote haarklem.

Stap 1) Ikzelf vind het fijn om mijn haar in te vlechten als mijn haar nog licht vochtig is, dan pak ik makkelijker strengen samen. Wel doe ik er dan alvast een beetje versteviging in. Ik heb toevallig nog een fles van Freeman Cosmetics staan, een volumizing spray met frisse fruitgeur die zorgt voor wat meer grip. Natuurlijk kan je hiervoor elke volumizing spray, haarversteviger of zelfs mousse gebruiken. Het gaat er om dat je haar al meteen een beetje meer houvast heeft en dus ook minder snel uit zal zakken.

Stap 2)Borstel je haar goed door totdat het helemaal glad is. De bedoeling is dat je het haar naar achteren borstelt, dus geen scheidingen in je haar. Ikzelf vind het altijd fijn nog twee plukjes in mijn gezicht te houden, als je dit ook hebt borstel je dit uiteraard niet naar achteren.

Stap 3) Je gaat nu het haar aan de achterkant horizontaal in twee delen verdelen. Dus je scheidt je toplaag en je onderlaag van je haar. Ik vind het makkelijk om dan met mijn duimen vanaf de bovenkant van mijn oren naar achteren te gaan en de staart die ik dan te pakken heb neem is het bovendeel. Maak van dit bovendeel een staart met je klaargelegde elastiekje. Het kan handig zijn om je bovenste staart nu met een haarklem op je hoofd te zetten om te zorgen dat het niet in de weg zit voor de volgende stap.

Stap 4) Ook van het onderdeel van je haar maak je een staart. Van deze staart maak je dan weer een knot. Omdat ik erg zwaar haar heb gaat een normale knot er bij mij snel uit. Ik ben dan ook erg blij met de Zenner Speedy Twister. Dankzij dit hulpmiddel maak ik snel een stevige knot die de hele dag blijft zitten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hoe gebruik je de Zenner Speedy Twister?
Je maakt je haar tot een staart en schuift de Speedy Twister met de ‘tandjes’ richting je hoofdkant om je staart heen zodat al het haar erin zit. Je brengt de Speedy Twister dan zo dicht mogelijk bij de puntjes als je kan komen en rolt hem vervolgens naar binnen op. Je rolt tot je bij de basis van je staart bent en haakt dan de haakjes van de Speedy Twister in elkaar. Et voilà: een stevige knot! J

Als je een vollere knot wilt kun je die natuurlijk ook altijd maken met behulp van een donut. Je haar een beetje touperen en van daaruit een vlecht maken kan ook nog. Maak de knot zoals je deze zelf het makkelijkste vind, dit komt allemaal niet zo nauw.

Stap 5) Nu gaan we aan de slag met de bovenste staart! Deze haarpartij gaan we namelijk invlechten. Ik heb jaren vol bewondering naar ingevlochten haar gekeken met grote vraagtekens boven mijn hoofd hoe dat nou zou moeten. Ik heb veel geoefend en het inmiddels aardig onder de knie. Mocht het je dus niet in één keer lukken: oefenen, oefenen, oefenen! Eigenlijk is invlechten qua handeling niet heel anders dan normaal vlechten. Je moet alleen elke keer nieuwe plukken erbij pakken.
Wat je doet: je begint helemaal aan de voorkant van je hoofd, dus bij je haargrens. Daar pak je met de kam drie plukken over de breedte van je voorhoofd.  Ik pak een pluk bij m’n linkerslaap bovenin, een pluk bovenop mijn hoofd en dan een pluk bij m’n rechterslaap. Je kunt ook één grotere centrale pluk pakken en deze in drieën delen, je moet zelf kijken wat je lekkerder vind werken.  Je hebt nu drie plukken. Met deze drie plukken maak je de eerste twee slagen van een vlecht. Dus links over midden, rechts over midden (die leg je dus in het midden van de twee strengen, in de “V”) en dan nog een keer links over midden: dit is de eerste slag.

Dit houd je vast met één hand en met de andere hand ga je de plukken dikker maken. Kortom: nu wordt het van normaal vlechten invlechten. De drie strengen haar die nog niet ingevlochten zijn krijgen nu versterking van aanvullend haar. Je pakt dus een streng aan de linkerkant aansluitend erbij en voegt die toe aan de linkerstreng waar je mee vlecht, datzelfde doe je ook in het midden en rechts. Deze toegevoegde plukken liggen dus vlak naast waar je de eerste pluk vandaan hebt gehaald, zorg dat je altijd van voor naar achteren werkt met het pakken van de plukken. Het is belangrijk met je handen even langs die plukken te gaan zodat ze echt ‘los’ komen van de rest van je haar, een kam er langs helpt ook. Het is van belang om het haar goed uit te kammen, zodat je makkelijk losse strengen kunt pakken.

Met deze versterkte streken maak je weer een slag met het vlechten dus weer links over midden, rechts over midden etc. Daarna voeg je weer haar toe aan je strengen en zo ga je door tot je met je vlecht ter hoogte bent van de gemaakte knot. Doe een elastiekje aan het einde van deze vlecht. Je hebt nu als het goed is een stukje ‘staart’ over aan het einde van de vlecht.

Stap 6) Het staartgedeelte van de vlecht sla je nu om de knot heen. Je kunt dit staart gedeelte een beetje om z’n eigen as draaien zodat het een mooie streng wordt en met die streng ga je dus volledig om de basis van de knot heen. Dit zet je vervolgens vast met de schuifspeldjes.

Stap 7)  Op de overgang van vlecht naar knot kun je dan nog een leuk bloemetje of iets dergelijks aanbrengen. Deze lichtroze komt uit de collectie van Zenner.

Stap 8) Tevreden? Een beetje haarlak erover en je kapsel blijft keurig zitten!

 

 

Totaal 2 reacties

Wojis

28 juni 2013 om 19:22

Ik vind het erg mooi en ik kan dit soort dingen heel goed maken op anderen, maar met mijn eigen haar ben ik niet altijd een held. Het is vooral een kwestie van geduld, waar ik dan niet genoeg van heb :-)

Beantwoorden

Lisanne

30 juni 2013 om 18:40

Ziet er mooi uit, ik ga het zeker een keer proberen!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.