16

sep

IMG_7386

Passiescore:

De start van het stoofvleesseizoen

Door Redactie

Terwijl de temperatuur deze week nog zomers was, was deze week ook de aftrap van het stoofvleesseizoen. Een van de lekkerste gerechten voor de herfst en de winter. Kom maar door! Er gaat bij mij geen herfst of winter voorbij dat ik niet een aantal stoofschotels op tafel tover. Vooral op zondag als je alle tijd van de wereld hebt, kun je het stoofvlees ook echt lekker laten garen. Er zijn tegenwoordig steeds meer variaties op de traditionele stoofschotel. In de Kookfabriek mochten we al een vijftal stoofschotels proeven en jureren. En zeker nu we door Corona misschien meer thuis zijn dan normaal, past dit gerecht uitstekend. Wie heeft er geen behoefte aan comfortfood in deze tijd? 

Heb jij al zin in de warmte en gezelligheid? De heerlijke geur van stoofvlees, lekker pruttelen en de recepten, die je vaak overneemt van je ouders en familieleden. Favoriet is bij mij het vlees uit Ierland. Daarom verklappen we nu alvast een aantal van grootmoeders geheimen. Heb jij wel eens stoofvlees geprobeerd met chocolade en peperkoek? Susan van der Heijden won de stoofvleeswedstrijd met de lekkerste familiestoofpot van Nederland en kreeg de eervolle uitreiking door de Ierse ambassadeur Kevin Kelly. Chocolade was het verrassende ingrediënt en ik kan beamen dat dit de stoof echt lekker maakt. Zelf voeg ik dat ook vaak toe, net zoals peperkoek. Het bindt het stoofvlees en de saus wordt daardoor voller, smeuïger en beter op smaak. Het stoofseizoen is geopend door de aftrap van de Irish Food Board. In dit artikel deel ik tips voor echt goed stoofvlees en binnenkort zal ik mijn favoriete stoofvleesrecept delen.

Smaken komen samen

Vaak is een goed stoofgerecht een combinatie van allereerst goed stoofvlees (inderdaad uit Ierland!), een goede mix van kruiden en specerijen, groenten en zuur. Daarom combineer ik ook graag een uitje en gebruik verse groenten. Je ziet ook steeds meer verschillende culturen samensmelten met stoofvlees. Smaken kwamen samen in een mooi en eetbaar schilderij, gemaakt door meesterkok Angëlique Schmeinck. Het werk ziet er schitterend uit! Met stoofvlees van wang. Eerder had ik zo’n ervaring om te genieten van een schilderij van kleuren bij drie sterren restaurant Francescana in Italië.

IMG_7386

Sukade

Steeds leren we weer meer van vlees. Sukade is een van de mooiste stukjes vlees voor een stoofgerecht. Dit soort vlees zit tegen het schouderblad aan en heeft een lekkere smaak. Sukade bestaat uit zacht vlees, zeen en bindweefsel. Zelf gebruik ik ook vaak sukadelappen voor het stoofvlees. De ideale temperatuur is 72 graden Celsius voor sukade. Dan wordt het echt mals.

IMG_7409 (1)

Iers rundvlees

Het rundvlees uit Ierland is al jaren mijn favoriet. Ierland is voor Nederland een belangrijke leverancier van grasgevoerd rundvlees. Als ik voor grote groepen kook, is het stoofpotje ook echt een gerecht wat ik vaak maak en zeker ook met veel plezier serveer in leuke kleine stoofpotjes. De dieren in Ierland grazen voor het grootste gedeelte van het jaar buiten en dat is goed. Rundvlees van kuddes, die hebben bewezen een dieet van minimaal 90% gras en op gras gebaseerd voer hebben gekregen, mogen het kwaliteitslabel (het zogenaamde Grass Fed Standard) voeren en dat betekent dat ze minimaal 220 dagen in de open weide hebben gegrazen. Ierse runveehouders hebben gemiddeld zo’n zestig koeien in hun stal en in Ierland wordt er streng gecontroleerd door het kwaliteitszorgsysteem SBLAS. De boeren moeten aan hele hoge eisen voldoen zoals gezondheid, welzijn, milieubescherming en traceerbaarheid.

IMG_7371

Stoofvleesrecepten worden vaak in de familie doorgegeven. De favoriet van mijn moeder is jachtschotel. Per toeval at ik dat afgelopen zondag nog. Wat is jouw favoriete stoofschotel?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.