18

jul

The Church 2

Passiescore:

Wijn en vis combineren? We helpen je graag een wijn te kiezen die perfect matcht bij het visje op je bord!

Door Redactie

Met het zonnige weer zijn maaltijden met vis of schelpdieren in de hoofdrol precies waar we naar verlangen. Vis is immers zo lekker mild en verfijnd van smaak en bovendien niet te zwaar op de maag. Uiteraard mag een goed glas wijn natuurlijk niet ontbreken bij je visgerecht. Maar hoe stem je je wijn af op de vis op je bord, en welke wijnsoorten matchen het beste bij jouw gerecht afkomstig uit de zee? Dat lees je in dit blogartikel!

Hoe kun je de wijn op je visgerecht afstemmen?

Je weet misschien al dat over het algemeen witte wijn of een lichte rode wijn het beste combineert met vis. Maar omdat er binnen de vissoorten en wijn zoveel variatie is, is het de moeite waard om je iets meer te verdiepen in de allerbeste match. Je haalt namelijk nog meer uit je maaltijd als je de wijn zorgvuldig afstemt op de bereidingswijze en de vissoort die op het menu staat.

The Church 2

Bereidingswijze

Hoe je de vis bereidt, heeft veel invloed op de smaak. Daarom is het goed om hiermee ook rekening te houden als je de wijn gaat kiezen. Zo combineert een mousserende wijn zoals Cava uitstekend met gefrituurde vis en is een frisse witte wijn als Sauvignon Blanc weer een schitterende aanvulling op sashimi of gerookte zalm in een salade.

Ga je vis grillen, zoals een zalmmoot of een tonijnsteak? Dan is een houtgerijpte Chardonnay een goede partner, vanwege zijn volle body en zachte smaak.

Wijn bij zeevruchten

Bij schaal- en schelpdieren, zoals mosselen, Sint-Jakobsschelpen of oesters is een frisse witte wijn over het algemeen een goede match. Ga bijvoorbeeld voor een frisse Sauvignon Blanc bij mosselen. Ook Chenin Blanc smaakt verrassend goed bij mosselen in witte wijn: een schitterende Zuid-Afrikaanse witte wijn met een verkwikkend, licht ziltig en fris smaakprofiel. Bij Sint-Jacobsschelpen adviseren we een mooi verfijnde Chablis, en bij oesters is Champagne of Crémant de ultieme combinatie.

Wijnbeurs 2

Vette vis en magere vis

Vette vis vraagt om een andere wijnsoort dan magere vis. Zo is vette vis zoals makreel, paling of zalm het lekkerst met een mooie volle witte wijn zoals Chardonnay of Viognier. Deze wijnen hebben een lage zuurgraad en zijn aangenaam rond en boterig van karakter, wat goed aansluit bij het vette karakter van deze vissoorten.

Bij magere vis zoals tong, dorade of kabeljauw kun je dan weer beter gaan voor een lichte witte wijn met een fris zuurtje, zoals bijvoorbeeld Sauvignon Blanc, een droge Rosé uit de Provence of Pinot Grigio. Deze wijnen zijn mild en niet al te overheersend, waardoor ze goed bij magere vissoorten matchen.

Liever rood? Dan kan een lichte rode wijn ook goed bij de vis gecombineerd worden, zoals een soepele Merlot of fruitige Beaujolais.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.