24

mrt

Thule 2
In Kids \ Geen categorie

Passiescore:

Veilig je kleintje op de fiets meenemen: houd hier rekening mee!

Door Redactie

Je kunt natuurlijk je kleintje op verschillende manieren meenemen op de fiets. Belangrijk is dat het allereerst veilig is en dat je met een goed en vertrouwd gevoel de weg op kunt. We vonden het best spannend toen we voor het eerst met onze meisjes gingen fietsen. Natuurlijk toen ons jongste meisje rond de negen maanden was, hadden we het eerste fietszitje. Ze begon toen ook voorzichtig met kruipen en dat was voor ons het moment, zeker ook omdat het buiten mooier weer werd, om ze mee te nemen voor een tochtje op de fiets. 

Veiligheid

Als je kindje veilig kan zitten (meestal is dit rond de negen maanden) kun je hem of haar voorop zetten in een fietsstoeltje. Ons dochtertje genoot er met volle teugen van van haar eerste echte fietsritje. Ze was natuurlijk altijd de kinderwagen of buggy gewend, maar haar wereld wordt steeds groter. Het is wel fijn als jouw kleintje goed kan zitten en niet meer omvalt. We kozen voor het fietszitje Nexxt van Thule, omdat dit veilig uit de test kwam en ook de Europese norm NEN-EN 14344 en is gemaakt voor kinderen tot 15 kg. Daarnaast zijn de materialen waterafstotend met een leuk eigentijds ontwerp en robuuste en zacht. Ook hebben we er meteen een bijpassend windscherm van Yepp Mini bij aangeschaft, omdat dit een goede bescherming biedt bij gure weersomstandigheden en insecten. Vaak zie je dat kindjes tot gemiddeld drie jaar voorop kunnen zitten. Belangrijk is hierbij te letten op basis van het gewicht en op basis van een goede gordel. Ons meisje is erg beweeglijk, dus een goede vijf punts gordel met schouder- en voetriempjes vonden we erg belangrijk. Ook zat ze niet met haar voetjes tussen de spaken zou komen, was een belangrijke vereiste. Een goede geïntegreerde spaakafscherming. We moeten er niet aan denken dat ze zomaar een voetje of botje breekt.

Thule 2

Monteren

Hoe bevestig je nu zo’n fietszitje? Belangrijk is om te controleren of het fietszitje geschikt is voor montage op jouw fiets. Voor wij uiteindelijk het goede fietszitje hadden, waren we een aantal weken verder. De breedte van het stuurpen is hierbij van uitermate groot belang. Eerst hebben we het fietsstoeltje laten monteren met ons meisje erin. We konden toen goed kijken of het stuur goed kon blijven draaien en of ons dochtertje niet bekneld raakte in de rem- of versnellingskabels bij het sturen. Omdat we allebei minder technisch zijn, vonden we het wel een fijn gevoel om dit te laten monteren bij de fietsenmaker zelf omdat je dan toch de controle hebt dat het goed zit.

Riempjes

Zoals we hierboven schreven, hebben we een leuk, maar wel beweeglijk meisje en ze kijkt en beweegt alle kanten op. Daarom maken we ook bij korte ritjes naar opa of oma, die enkele straten verder wonen, toch de riempjes goed vast. Je bent misschien geneigd om dit snel even niet te doen, maar als ze eruit valt, zouden we enorm schrikken.

Tips

En als je dan eenmaal lekker gaat fietsen, hierbij nog enkele tips. Het is handig om een brede standaard op de fiets te laten monteren, we noemen dit ook wel een echte mamafiets. Zo kan je fiets minder gemakkelijk omvallen en deze staat ook stabieler. Zet je kindje ook altijd als laatste pas in de fietsstoel. Eerst de boodschappen in de tassen en dan pas je kleintje. Zeker met veel boodschappen kun je minder snel remmen, dus goed omdat even uit te proberen. Tijdens de eerste fietstocht viel ons meisje lekker in slaap. Zo’n fietsritje is best vermoeiend. Daarom zijn we de eerste keer ook nog niet zo ver gegaan.

Heb jij lekker veel gefietst deze zomer?

Thule 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.