12

jan

ASeal 1
In Kids \ Kids, Uitjes

Passiescore:

A Seal helpt de zeehonden weer goed en gezond de zee in

Door Redactie

Altijd al willen kijken hoe de zeehonden leven, eten en zwemmen? De zeehonden leven in de Noordzee en in het waddengebied.  Daarom is het ook goed dat er in Stellendam in Zuid-Holland een educatief, goed en leuk opvang- en zeehondencentrum is om te gaan kijken en waar kinderen naar hartelust kunnen ontdekken en spelen. Maar het is enorm interessant hoe ze worden verzorgd en de weg naar de zee weer weten te vinden. A Seal, een speciale verzorgingsplaats voor zeehonden. Zeehonden worden opgevangen als ze gewond zijn, hun moeder zijn kwijt geraakt of ziek zijn. Dit is leuk om vanuit Roompot Lake Side Resort Brielle te doen! 

Spelenderwijs ontdekken

A Seal is een speciale zeehondenopvang voor zeehonden langs de Noordzee, vergelijkbaar met Pieterburen en Ecomare op Texel. Hier zijn inmiddels 1105 zieke zeehonden geholpen en op dit moment worden vijf zeehonden weer op de goede manier naar de zee begeleid. In dit opvangcentrum zit een mooie ruimte waarbij de kinderen leren hoe de zeehonden leven, maar ook weer beter worden gemaakt. Er is een klein speeltoestel met een ziekenhuis voor kinderen, waar ze zelf kunnen spelen hoe de zeehonden beter worden. De kinderen kunnen de zeehonden wegen, eten geven en kunnen ook een echte doktersjas aantrekken. Je hebt er verschillende films over het leven van de zeehonden en kunt zelfs fietsen tegen het zwemmen van de zeehond in. Wie is er sneller?

ASeal 2

De herstelperiode 

De zeehonden, die worden opgevangen, zijn vaak als pup gestrand of verstikt geraakt in plastic. Zo zie je maar weer wat heft effect kan zijn van het plastic wat in de oceaan verdwijnt. Met een speciaal noodnummer 114 kun je bellen om een gestrande zeehond te melden. Zeehonden slapen ook veel op het strand en daarom kan het ook zijn dat een zeehond niet gewond is, maar gewoon lekker ligt te rusten. Dit is dan goed om de zeehond te laten liggen, want bij veel mensen om de zeehond heen, want anders komt de echte moeder niet meer terug. De dieren komen aan bij A Seal en gaan de eerste 21 dagen in isolatie. Zo kan de dierenarts bepalen welke behandeling de zeehond nodig heeft. Om te voorkomen dat de virussen worden verspreid, blijven de zeehonden in isolatie. Als de zeehonden uit quarantaine gaan, dan gaan ze naar de serre, waar ze kunnen zwemmen en te eten krijgen. Soms krijgen ze nog voeding via een pipet, maar soms kunnen ze al echte vis eten. Met de volgende stap gaan de zeehonden naar het buitengebied en krijgen ze al echte vis als voedsel. Hier ligt echt de focus op de terugkeer naar de natuur. De zeehonden eten vissen uit de zee en vangen ze of eten ze zelf op. Uiteindelijk worden de zeehonden weer vrijgelaten in de zee bij Renesse of Ouddorp en daar wordt een hele happening van gemaakt. Wel hebben de zeehonden dan al een bepaald gewicht en zijn ze gezond en sterk genoeg om in de zee te overleven. Zo zijn er ook speciaal opgeleide zeehondenvrijwilligers, die voorlichting en educatie kunnen geven op het strand en ook de zeehonden kunnen beoordelen.

ASeal 3

Goed onderzoek 

De zeehonden worden eerst goed onderzocht door een speciaal opgeleide arts. Daarna verblijven ze eerst binnen in het zeehondencentrum en vaak moeten ze aankomen in gewicht. Ze krijgen speciaal eten in de vorm van een zalmpapje, wat ze via een spuitje krijgen toegediend. Als ze sterker zijn geworden, mogen ze naar buiten naar het grote bad. Steeds weer een stapje verder naar de echte zee. Ook kun je kijken hoe de dieren worden verzorgd achter glas en is er een leuke winkel met accessoires, speelgoed en spullen van de zeehonden. De medewerkers krijgen weinig subsidie en zijn dus geheel afhankelijk van giften, sponsoring, entree van het zeehondencentrum en andere bronnen van inkomsten. Je kunt je er prima 2 uur vermaken en kunt ook nog buiten gaan kijken. Het is voor kinderen vanaf ongeveer vier jaar. Ze kunnen een aantal leuke interactieve dingen doen. En het is ontzettend leerzaam dat weten hoe de zeehonden leven en in het water zwemmen. Ook is er aandacht voor de plasticinzameling in de zee en waarom dit zo belangrijk is. De zeehonden kunnen verstikken in het plastic waardoor bijvoorbeeld hun zicht wordt beperkt.

ASeal 1

Dierenverzorger voor één dag

Leuk is ook dat je voor een dag in de huid kan kruipen als een dierenverzorger. Voor personen vanaf 16 jaar loop je een dag mee met een zeehondenverzorger inclusief eten geven, helpen bij de verzorging van de zeehonden, waarbij jij ontdekt wanneer een zeehond ziek of beter is, je krijgt speciale voorlichting over de zeehonden. Ook schoonmaken hoort daarbij en je krijgt zelfs aan het einde van de dag een echt certificaat. Een lekkere lunch bij Zoet of Zout, koffie en thee met lekkere koekjes en nog een vrijkaartje om later terug te komen. Het is goed om al op jonge leeftijd kennis te maken met het dierenwelzijn en te leren hoe zeehonden stranden en hoe ze weer worden voorbereid om terug naar de zee te gaan. Ook krijg je al herinnering nog een leuke foto mee naar huis.

Je kunt A Seal bezoeken van woensdag tot en met zondag en in de schoolvakanties vaak op alle dagen, met uitzondering van de feestdagen. Kinderen tot4 jaar zijn gratis en voor de actuele prijzen kun je terecht op de website.

A Seal, Haringvlietplein 3A, 3251LD Stellendam, 088-2747730

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.