29

jun

cooling down
In Sport \ Sporten, Work-out, Yoga

Passiescore:

Hoe creëer je de beste sportroutine?

Door Redactie

Een sportroutine creëren die écht werkt: het lijkt wel het enigma van deze tijd. We weten dat sporten gezond is en evenwicht in ons (vooral zittende) leven brengt. We weten dat we veel meer kunnen als we onze spieren ontwikkelen en zo gezonder oud kunnen worden. Maar toch doen we het niet en vinden we steeds excuses. Waarom toch? Geen nood, iedereen kan een sportroutine opstellen, ook jij!

Wat maakt je gelukkig?

Het klinkt cliché, maar regelmatig sporten houd je enkel vol als je er echt zin in hebt. Dat sporten soms afzien is, is een feit, maar je moet toch naar iets uitkijken. Hou je van buitenlucht en de zon op je snoet? Geven de adrenaline en het zweten jou een kick? Of misschien ben je net gemotiveerd door een goede beat, meezingmuziek en samenzijn met vrienden? Anderen houden dan weer van tragere oefeningen waarbij je weinig zweet en je spieren goed afzien. Of voel jij je op en top als je je lichaam helemaal uitstrekt? Er zijn genoeg opties, zolang je ze maar wil zien!

workout1

Consistency is key

Als sporter leer je echt wel omgaan met discipline en dat is net waar het voor veel mensen misloopt. Vol goede moed beginnen ze aan hun goede voornemens, ze kopen hun dumbells voor thuis, maken een planning op, maar hebben er na 2 maanden genoeg van en stoppen ermee. Hoe zorg je voor consistentie? Vier je vooruitgang. Houd alles goed bij: kan je 2x langer pompen dan daarvoor? Loop je 2 km verder? Dat geeft je motivatie op lange termijn. Ook een groep sporters om je heen kan helpen om te blijven groeien: volg een les in de sportschool, of schrijf je in in een online community van sporters die elkaar steunen.

Kijk naar de wetenschap

Fitness influencers in overvloed, maar jammer genoeg zijn hun adviezen niet altijd even onderbouwd. Focus vooral op wat wetenschappers zeggen, of wat bij jou past. Hoe je lichaam op sport reageert, is bij iedereen anders, dus blijf niet doorduwen als het voor jou niet werkt. Pas je routine aan aan je interesses, je levensstijl én gezondheid. Zoek eventueel een persoonlijke trainer of kinesist als je intensief wil gaan sporten om blessures te vermijden.

Start je liever kleiner? Gelukkig zijn er ook heel wat online programma’s die wetenschappelijk onderbouwd zijn en sporters helpen. Denk aan fietstrainers of yogalessen. Vaak heb je ook niet veel nodig om spieroefeningen thuis te doen: een yogamat, een goed paar trainers, een sportshirt en enkele kleine gewichtjes. En als je je gewoon eens wilt amuseren, kan je ook de muziek luid zetten en volop mee dansen. Geloof me, je endorfines zullen vrijkomen en je zal van sporten beginnen houden 😉

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.