Een fijn bedritueel, zodat je baby lekker gaat slapen, is fijn voor zowel jou als ouder maar vooral ook voor de baby. Je ziet jouw baby al met zijn handjes in de ogen wrijven en een beetje jengelen? Het is heerlijk om iedere avond hetzelfde bedritueel met je baby af te draaien zodat herkenning en een patroon alleen maar fijn zijn. Slaapt jouw baby veel of is hij overdag veel wakker? 

Een vast bedritueel zorgt ervoor dat jouw baby lekkerder slaapt. Ik merk het zelf ook aan mijn baby. Als je rust inbouwt, is het erg fijn om je baby tevreden in slaap te zien vallen. De voorspelbaarheid is belangrijk. Als je baby ontspannen is, valt hij gemakkelijker in slaap en heb jij ook nog een fijne en rustige avond.

Overdag en nacht 

In de baarmoeder heeft de baby wel licht, maar nog geen dag- en nachtritme. Vandaar ook dat baby’s in de baarmoeder ook vaak drukker zijn in de avond. Bij mijn baby was dat ook zo. De eerste paar weken heeft de baby nog niet echt een slaapritme maar na een paar maanden komt dit wel. Als je na een paar maanden al begint aan een bedritueel, kun je dit langzaam op gaan bouwen.

Iets wat heel goed werkt, is een heerlijk slaapliedje op de deuntjes en de muziek, die de baby leuk vinden. Zwitsal heeft nu samen met het Concertgebouworkest een aantal leuke slaapliedjes uitgebracht. Je kunt zo een mindful bedritueel creëren en het is werkelijk bijzonder hoe goed mijn baby reageert op deze muziekjes. Klassieke muziek doet het goed bij baby’s. Het ritme en de melodie doet het goed bij baby’s. Mijn baby valt er ontspannen door in slaap. Ook heeft het een rustgevend effect op mij omdat ik de dag heerlijk relaxed kan afsluiten. Ook is het ontzettend leuk om samen naar muziek te luisteren, rustig rond te dansen in de kamer en lekker samen rustig te genieten.

Lekker badderen

Het is voor de baby ook heerlijk om even een lekker badje te krijgen voor het slapen gaan. Even het lekkere warme water in het badje en genietend het warme water. Mijn favoriete producten van Zwitsal op dit moment zijn zeker de Slaap Zacht Bad en Wasgel en ook de Massageoliegel. De toevoeging van de lavendelgeur is echt fantastisch! Ik vind dat zelf al een heerlijke geur en dat gecombineerd met Zwitsal maakt het een ultiem verwenmomentje voor mijn baby en mij. Ik vind het heerlijk om voor het slapen gaan een heerlijke babymassage te geven door het buikje met de klok mee te masseren en zijn hoofdje zachtjes te aaien. Je merkt dat de baby daar heerlijk rustig van wordt. Ook voorlezen uit een boekje werpt al vroeg de vruchten af. Zo kun je een heerlijke avondroutine creëren met je baby en samen genieten na een lange werkdag. Alle tijd nemen want ook je baby merkt dat als jij drukt bent of de gehele dag bent geweest.

IMG_7250Tips 

Hierbij heb je nog enkele tips:

  • Een baby hoeft maar een tot twee keer per week in bad. Zeker als hij/zij een gevoelig huidje heeft, is het belangrijk om dit niet te vaak te doen. Maar wel even wassen met een hydrofiel of katoenen washandje is lekker Baby’s vinden het boven hun hoofdje ook altijd lekker. En een fijne nieuwe luier en als het kindje al tandjes heeft om natuurlijk de tanden te poetsen.
  • Gezellig kletsen tegen je baby heeft een leuk effect. Zo herkent hij of zij je stem en dat geeft rust. Ook is het goed om op jonge leeftijd al taal te ontwikkelen.
  • Liedjes zingen of luisteren voor het slapen gaan. De liedjes van het Concertgebouw zijn heerlijk om te luisteren of een muziekdoosje aan te zetten.