21

jun

nijntje 5
In Kids \ Kids, Uitjes

Passiescore:

Het vernieuwde nijntje museum is nu open en prachtig geworden!

Door Redactie

Op nijntjes verjaardag en de eerste dag van de zomer is het verbouwde nijntje museum in Utrecht geopend. Onze kleintjes vonden het geweldig en namen graag een kijkje in de wereld van nijntje, nina, boris, betje en lotje. Het nijntje museum is twee keer zo groot geworden en heeft nu ook een eigen museumcafé, waar je lekkere hapjes, gezonde gerechten en drankjes kunt bestellen. 

De kleuren van nijntje, zoals oranje, geel, groen, blauw en zwart, zie je door het hele museum terug. De hele stijl van nijntje is doorgevoerd en dat maakt het alsof je echt in het huisje van nijntje bent, zoals de peuters dit noemden. In dit artikel nemen we jullie graag mee door het vernieuwde museum. Wat is er allemaal anders en nieuw in het museum? Dat begint met een grote nieuwe projectieruimte, waar boris op vier verschillende schermen alle avonturen beleeft. De meisjes keken hun ogen uit en hebben enorm genoten.

nijntje 3

Boerderij 

Op de boerderij van jan kun je met de dieren spelen. Er zijn houten kippen en een haan, allerlei gereedschap en zelfs eten om de dieren van de boerderij eten te geven. De meisjes konden hier hun hart ophalen. Ook jongens konden hier lekker aan de slag gaan met gereedschap zoals stekkers, knoppen, snoeren en kranen om aan en uit te doen. Open en dicht, aan en uit, dat is wat peuters vooral willen doen en leren. Je kunt er zelfs een overal of een boerenkiel aantrekken om de echte boerderijbeleving na te bootsen. Je kunt de was en de sokjes ophangen, de koe melken en de vacht van een schaap aanraken en voelen. Hoe zacht is mijn vacht? vraagt de koe. De fijne en grove motoriek kan je kindje verder ontwikkelen door de voeding voor de diertjes door het hek te gooien. Of oefenen om met een bezem echte blaadjes op te laten vegen. Er zijn puzzels van dieren: kortom het echte leven van de boerderij ontdek je hier!

nijntje 5

Winkel
De winkel van betje is net zoals een echt winkeltje en heeft “echte” pas/aankleedhokjes, waar je kleren kunt passen en je nieuwe kleren en de mode kunt showen. Misschien iets meer voor meisjes, maar ook leuk om te zien dat je een eigen winkeltje kunt runnen en achter de kassa kunt spelen. Ook hier staat de ontwikkeling weer centraal. Een rits dicht doen, een veter strikken? Je kunt zelfs kleren aanpassen en allerlei accessoires aanmeten. Daarnaast kun je in het winkeltje betalen met muntjes en zijn er veel speciale effecten te zien en te ontdekken.

nijntje 7

Verkeersplein
Op het verkeersplein kun je met een driewieler een ritje maken, maar ook met een rolstoel. Hoe beleeft een kind dit om in een rolstoel te zitten? Dat is nieuw en er is een speciaal boekje over lotje. Zo leren kinderen hoe het is om in een rolstoel voort te bewegen. De rolstoel heeft mooi “discolicht” en valt lekker op. Goed van nijntje om mee te gaan in de tijd. De spoorweg kan handmatig worden bediend en je kunt sturen in een auto, waar je de weg kunt volgen met een animatiefilm. Stoplichten bedienen, allerlei geluidseffecten, en rijden in een auto met een scherm alsof je op een echte weg rijdt. Het stadse verkeer is een onderwerp dat geregeld terug komt in de prentenboeken van Dick Bruna. Ook worden de verkeersborden van Dick Bruna gebuikt voor de leefomgeving van kinderen om deze veilig te maken. De missie van Dick Bruna is om de wereld van kinderen veilig te maken en ze zelfstandig op onderzoek te laten gaan.  Maar er is nog meer want je kunt op een knop drukken en naar alle geluiden van de voertuigen luisteren. Hier vind je een leuke poppenkast met allerlei attributen zoals een fiets, een trein, auto’s, die je in het spel kan betrekken. Poppenkastpoppen, leuk als verjaardagscadeau.

nijntje 6

Creativiteit 

In het kunstlokaal van Nijntje kun je met een schildersezel een echt schilderij kleuren of tekenen. Maar je kunt  kleien, met magneten spelen of lekker knutselen. Dick Bruna is een van de meest bekende tekenaars en grafisch ontwerpers van Nederland en hij was het liefst aan het werk in zijn atelier. In zijn atelier was Dick Bruna thuis en typte hij teksten, tekende hij en ontving hij de gasten. In 2011 stopte hij met werken en schonk zijn atelier aan het centraal museum.

nijntje 1

Rust 

In ieder gedeelte van het nijntje museum is er een prikkelarme cabine, waar kinderen even tot rust kunnen komen. Ideaal als het even te veel wordt en je je wilt terugtrekken. De laatste ruimtes van het museum stralen ook meer rust uit. In de leeszaal van Nina vind je alle boekjes van nijntje. Dick Bruna maakte veel prentenboeken maar hij werkte ook voor vele goede doelen. Zo kun je er je woordenschat, verbeeldingskracht, taalvaardigheid en taalbegrip, concentratievermogen en fijne motoriek oefenen en lekker rustig lezen om tot rust te komen. En als laatste kun je zwaaien naar nijntje, waardoor het voor peuters en kleuters duidelijk is dat het einde van het museum in zicht is en ze niet voor een verrassing zouden komen te staan. De meisjes en jongens wilden niet naar huis en het was veel te kort, dus we komen snel zeker nog eens terug!

nijnejt 4

Vanaf kun je ook lekker eten en drinken bij nijntje, niet verkeerd! Een echte nijntje pannenkoek, gezonde groenten en fruit of een babyccino? Een leuk uitje voor peuters en kleuters waar je uren zoet kunt zijn en de ochtend of de middag lekker kunt afsluiten in het museumcafé.

nijntje museum
Agnietenstraat 2, Utrecht
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10.00-17.00 uur

Tickets zijn hier verkrijgbaar  (bezoekers wordt aangeraden om voorafgaand aan hun bezoek tickets te reserveren).

nijntje 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright pending. All rights reserved.